Ανάπτυξη και απασχόληση υπόσχονται Παπαδήμος – Μπαρόζο

Απάντηση στην αυστηρή κριτική για τη μονομερή εστίαση των μέτρων στη δημοσιονομική εξυγίανση έδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στις Βρυξέλλες, δηλώνοντας πως το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν έχει να κάνει μόνο με τη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά αφορά και την ανάπτυξη.

Διαβεβαιώνοντας για την ετοιμότητα στήριξης της Ελλάδας από την Κομισιόν, ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι η Επιτροπή θέλει να διασφαλιστεί ότι θα γίνεται καλύτερη χρήση των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία και πριν το 2013, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν προγράμματα ανάπτυξης, κάτι, που όπως υπογράμμισε θα δώσει ώθηση στην απασχόληση και τις επενδύσεις. Καταλήγοντας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, δήλωσε πεπεισμένος πως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.

Τα νέα των επιδοτήσεων στο inbox σας κάθε εβδομάδα ΔΩΡΕΑΝ:

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to GetResponse ( more information )

Με τη σειρά του ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, καλωσορίζοντας τη στήριξη της Κομισιόν, των Ευρωπαίων Επιτρόπων και της Ομάδας Δράσης στην ελληνική προσπάθεια, γνωστοποίησε ότι το οικονομικό πρόγραμμα θα συμπληρωθεί με επιπλέον δράσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Όπως είπε, κατά τη σημερινή συνάντηση δύο ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κυρίως: το πρώτο αφορά τη βελτίωση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και το δεύτερο το σχεδιασμό οργάνων που θα στηρίξουν την απασχόληση στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Το νέο οικονομικό πρόγραμμα που πρόσφατα υιοθέτησε η Ελλάδα και ψηφίστηκε από τη Βουλή, το β’ πακέτο ενίσχυσης που συμφωνήθηκε στο Εurogroup την περασμένη εβδομάδα και το PSI αποτελούν βήματα που θα βελτιώσουν τις οικονομικές προοπτικές για τη χώρα, εξασφαλίζοντας συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, δήλωσε ο κ. Παπαδήμος. Ωστόσο, αναγνώρισε, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να συμπληρώσουμε τις πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο β’ οικονομικό πρόγραμμα και βραχυπρόθεσμα έχουν επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα και κοινωνική ευζωία στην Ελλάδα, αλλά και την ίδια την εφαρμογή του προγράμματος, με συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα έχουν άμεση και θετική επίδραση στην απασχόληση και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός ταμείου εγγυοδοσίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομών μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, εργαλεία και δράσεις για την καλύτερη και ταχύτερη απορρόφηση κοινοτικών πόρων, όπως αυτών του ΕΣΠΑ, και η βέλτιστη αξιοποίηση στρατηγικών επενδυτικών σχεδίων και προγραμμάτων, όπως π.χ. το ΗΛΙΟΣ που θα εκμεταλλευθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επισήμανε, ιδιαίτερα τη χρησιμοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για την αναμόχλευση χρημάτων, σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, εκ των οποίων θα στηριχθούν τα μεγάλα έργα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συζητήθηκε επίσης, η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των ελληνικών υπηρεσιών και της συνεργασίας τους με την Κομισιόν.

Πηγές: naftemporiki.gr, in.gr