Έντονες αντιδράσεις για την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας

Έντονες αντιδράσεις από εργαζομένους, κόμματα και φορείς έχει προκαλέσει η σχεδιαζόμενη κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), την ώρα που το υπουργείο Εργασίας φέρεται να αναζητά συμβιβαστική λύση, η οποία περιλαμβάνει και τη συγχώνευση ΟΕΚ – ΟΕΕ σε ένα νέο οργανισμό.

ΓΣΕΕ: Εξουδετερώνονται βασικές κοινωνικές κατακτήσεις

Την Παρασκευή η ΓΣΕΕ απέστειλε επιστολή για το θέμα στη Γενική Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) Μπερναντέτ Σεγκόλ, η οποία κοινοποιήθηκε στην ΕΕ. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, τονίζεται πως η κατάργηση των δύο οργανισμών, που προβλέπεται στο πακέτο λιτότητας που ψηφίστηκε από τη Βουλή, θα έχει δυσμενέστατες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς όχι μόνο θα σταματήσουν οι ζωτικές κοινωνικές δραστηριότητες των δύο οργανισμών αλλά θα προκληθούν σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των συνδικάτων και σε όλους τους εργαζόμενους στα συνδικάτα.

Τα νέα των επιδοτήσεων στο inbox σας κάθε εβδομάδα ΔΩΡΕΑΝ:

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to GetResponse ( more information )

Η Συνομοσπονδία τονίζει πως οι οργανισμοί χρηματοδοτούνται αποκλειστικά και μόνο από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών και ότι δεν επιβαρύνουν των κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και πως τα ποσοστά εισφορών και στις δύο περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους. Χαρακτηρίζοντας παράλογο και αδικαιολόγητο το αίτημα της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), σημειώνει πως εγείρονται σοβαρότατα ερωτήματα και αποκαλύπτεται «η πραγματική στόχευση των παρεμβάσεων της τρόικας, που δεν είναι άλλη από την εξουδετέρωση βασικών κοινωνικών κατακτήσεων αλλά και την ίδια τη διάλυση του Συνδικαλιστικού Κινήματος». Υπό το πρίσμα η ΓΣΕΕ ζητεί την επείγουσα παρέμβαση της ΣΕΣ προς κάθε αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή με στόχο να πέσει άπλετο φως στα πραγματικά δεδομένα.

ΓΣΕΒΕΕ: Σειρά αρνητικών επιπτώσεων σε διάφορα επίπεδα

Κατά της κατάργησης των δύο οργανισμών τάσσεται και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ). Σε επιστολή της προς προέδρους των εργοδοτικών φορέων ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΛΠΕ, ΣΕΤΕ, η Συνομοσπονδία τονίζει πως η κατάργηση ΟΕΚ και ΟΕΕ επιφέρει σειρά αρνητικών επιπτώσεων σε διάφορα επίπεδα:

Πρώτον, συνεπάγεται τη διάλυση ενός σημαντικού δικτύου κοινωνικών παροχών για εκείνους που τις έχουν περισσότερο ανάγκη, δηλαδή τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Αυτό μάλιστα συμβαίνει σε μια περίοδο μεγάλης διεύρυνσης των τμημάτων του πληθυσμού που περιθωριοποιούνται ή θα περιθωριοποιηθούν και αποτελεί έτσι ένα περαιτέρω πλήγμα στην κοινωνική συνοχή.

Δεύτερον, η κατάργηση των ΟΕΕ-ΟΕΚ έχει σημαντικές επιπτώσεις στην βιωσιμότητα και την ανάπτυξη χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες προσφέρουν τις σχετικές υπηρεσίες (ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, γραφεία τουρισμού, οικοδομικές-τεχνικές εργασίες, μεταφορές κ.λπ.). Θα οδηγήσει επιπλέον σε μείωση της καταναλωτικής κίνησης στις τοπικές οικονομίες, ιδιαίτερα κατά τις λεγόμενες “νεκρές” τουριστικά περιόδους.

Στο πλαίσιο αυτό η ΓΣΕΒΕΕ καλεί και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς να τοποθετηθούν υπεύθυνα στο ζήτημα «ώστε να μην υπάρχουν “σκιές”» για τη θέση τους και εφόσον υπάρχει συμφωνία μεταξύ αυτών, να ακολουθήσει παρέμβαση στους αρμόδιους στους αρμόδιους φορείς της Ευρώπης.

Την Πέμπτη, σε συνάντηση που είχε με εργαζομένους του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, οι οποίοι τελούν υπό κατάληψη, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως θα ζητήσει από την τρόικα να αναζητηθεί συμβιβαστική λύση, που περιλαμβάνει και τη συγχώνευση τους σε έναν νέο Οργανισμό. Από την πλευρά του οι εργαζόμενοι έκαναν γνωστό πως θα προτείνουν τη λήξη της κατάληψης σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα.

Τι λένε οι εργαζόμενοι ΟΕΕ – ΟΕΚ

Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας τονίζουν πως με την κατάργηση του οργανισμού θα πάψουν πλέον να λειτουργούν οι 25 βρεφονηπιακοί σταθμοί του Οργανισμού και φιλοξενούν 2.000 παιδιά ελλήνων εργαζομένων ηλικίας 8 μηνών έως 5 ετών, να συντηρούνται 2.700  ξενοδοχειακές μονάδες και οι εργαζόμενοι σ’ αυτές, μέσω του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού, να παίρνουν ανάσες ζωής και ανάπτυξης χιλιάδες επιχειρήσεις επισιτισμού, και όχι μόνο, μέσα από τα εκδρομικά προγράμματα, ενώ 900 τουριστικά λεωφορεία πανελλαδικά θα βρεθούν σε δυσχερή θέση, διότι δεν θα συμμετάσχουν στα εκδρομικά προγράμματα του οργανισμού. Επιπλέον, θα σταματήσει η διάθεση δελτίων θεατρικών χειμερινών και θερινών παραστάσεων τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά, με αποτέλεσμα πάνω από 150 θεατρικές επιχειρήσεις να στερηθούν το βασικό τους οικονομικό πόρο, που είναι τα εργατικά – θεατρικά εισιτήρια. Ακόμη, 1.000.οοο δικαιούχοι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, που έχουν ήδη καταβάλει εισφορές υπέρ του οργανισμού δεν θα λάβουν ποτέ καμία παροχή, ενώ 700.000 δικαιούχοι που έλαβαν κάποιες από τις παραπάνω παροχές δεν θα ξαναλάβουν ποτέ (Ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων).

Οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας υπογραμμίζουν πως  με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του οργανισμού καταργείται το κατασκευαστικό πρόγραμμα σε όλη τη χώρα, επισημαίνοντας πως ο ΟΕΚ έχει κατασκευάσει πλέον των 50.000 κατοικιών, καταργείται η επιδότηση ενοικίου 120.000 οικογενειών, καθώς και η παροχή 10.000 δανείων ανά έτος για αγορά και επισκευή κατοικίας. (Ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων).

Υπέρ της συνέχισης των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών η ΝΔ

Μετά από από συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων την Πέμπτη ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Νικολόπουλος δήλωσε πως το κόμμα του στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που κινείται στην κατεύθυνση της συνέχισης των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών και της στήριξης των εργαζομένων. «Σε περιόδους κρίσης οι Κοινωνικές Παροχές αποκτούν ακόμη πιο μεγάλη σημασία για τη χώρα μας που καταγράφει 27% Εθνικό Ποσοστό Κινδύνου Φτώχειας» πρόσθεσε.

ΚΚΕ: Συνθλίβονται κατακτήσεις δεκαετιών

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής ζητώντας να μην καταργηθούν ΟΕΚ και ΟΕΕ. Στην ερώτησή του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ο κ. Χαλβατζής αναφέρει ότι «με το μνημόνιο ΙΙ συνθλίβονται κατακτήσεις δεκαετιών,τσακίζονται μισθοί, συντάξεις, επιδόματα για λογαριασμό της ολιγαρχίας του πλούτου και σττον άξονα της εξυπηρέτησης αυτών των συμφερόντων επιχειρείται και η κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας».
Προσθέτει πως

όπως κυνικά ομολογείται από την συγκυβέρνηση ο στόχος είναι ενταγμένος στην προσπάθεια της μείωσης της εισφοράς των εργοδοτών, αφού τους αναλογούσε εισφορά 1,10% επί του μεικτού μισθού. Όλα τα εναλλακτικά σχέδια, που προβλήθηκαν ανεπίσημα από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας στο όνομα της “διάσωσης” των Οργανισμών, στην καλύτερη περίπτωση διατηρούν μόνο κάποια αποκαΐδια από τους οργανισμούς.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα ληφθούν από την κυβέρνηση για να μην καταργηθούν οι Οργανισμοί, για την άμεση καταβολή από το ΙΚΑ των 4 δισ. ευρώ που παράνομα -όπως σημειώνει- παρακρατάει από τους Οργανισμούς, την απόδοση όλων των τρεχουσών εισφορών στους Οργανισμούς, την άμεση κρατική χρηματοδότηση, για να ξεπαγώσουν όλα τα προγράμματα του ΟΕΚ, για να ενισχυθεί το κατασκευαστικό πρόγραμμα, για να εξασφαλιστεί σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους των Οργανισμών, για να μην κλείσει κανένας βρεφονηπιακός παιδικός σταθμός και να μη γίνει καμία απόλυση.

ΣΥΡΙΖΑ: Περαιτέρω εξαθλίωση των πιο ευπαθών ομάδων

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως η κατάργηση ΟΕΚ – ΟΕΕ στρέφεται ενάντια στις πιο ευπαθείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και τους οδηγεί σε περαιτέρω εξαθλίωση:

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υπουργό Εργασίας:

  • Ποιο θα είναι το μέλλον των εργαζομένων σε ΟΕΚ και ΟΕΕ;
  • Τι θα γίνει με τα προγράμματα επιδότησης ενοικίου για δάνεια που χορηγήθηκαν από τράπεζες και με όσους έχουν ήδη οφειλές από δάνεια προς τον ΟΕΚ;
  • Τι θα γίνει η ακίνητη περιουσία του ΟΕΚ και τι σκοπεύετε να κάνετε με τους ήδη ολοκληρωμένους οικισμούς και τα προγράμματα σε εξέλιξη;
  • Αντίστοιχα, πώς θα αξιοποιηθεί και υπέρ ποιου η ακίνητη περιουσία του ΟΕΕ ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ;
  • Ποιο είναι το αποθεματικό του ΟΕΚ και τι σκοπεύετε να κάνετε με τα χρήματα που έχουν καταβάλει εδώ και 55 σχεδόν χρόνια οι εργαζόμενοι;
  • Σε ποιο ποσό ανέρχονται οι ήδη καταβληθείσες εισφορές εργαζομένων όλων των ασφαλιστικών ταμείων υπέρ ΟΕΕ και τι θα συμβεί με αυτές;
  • Τι μέτρα θα ληφθούν για τα παιδιά που έως τώρα φιλοξενούνταν στους 25 ΒΝΣ;
  • Πώς θα διασφαλιστεί η πληρωμή των ιδιοκτητών καταλυμάτων (ενοικιαζομένων δωματίων, ξενοδοχείων, κάμπινγκ κ.α.) και των τουριστικών γραφείων/λεωφορείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΕΕ κατά το έτος 2011-2012;
  • Αντίστοιχα, πώς θα διασφαλιστεί η πληρωμή των συνεργαζομένων εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων και θεατρικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στα προγράμματα αγοράς βιβλίων με κουπόνια του ΟΕΕ και εργατικών εισιτηρίων κατά το τελευταίο έτος;

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για το κοινωνικό κράτος, κοινωνικοί εταίροι και εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναμονή των εξελίξεων σχετικά με το σχεδιαζόμενο κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), την τύχη των εργαζομένων σε αυτούς και την ενδεχόμενη κατάργηση πλήθους κοινωνικών επιδομάτων και άλλων παροχών.