Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αρχίζει η διαδικασία υλοποίησης των Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ), που στοχεύουν στην εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για 25.000 ανέργους σε όλη τη χώρα μέσα από την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων, οι οποίοι καλούνται να διαγνώσουν εξειδικευμένες τοπικές ανάγκες και να αναδείξουν αναπτυξιακές δυνατότητες.
Ειδικότερα, η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε την έναρξη υποβολής προτάσεων (12 Μαρτίου) από τις αναπτυξιακές συμπράξεις, που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν δράσεις για την απόκτηση δεξιοτήτων από ανέργους, με στόχο στη συνέχεια να μπορούν: να ιδρύσουν νέες επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους, να προσληφθούν από επιχειρήσεις, να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθούν από άλλα επενδυτικά προγράμματα. Τα ΤΟΠΣΑ περιλαμβάνουν δράσεις, όπως κατάρτιση και επιμόρφωση, εκπαιδευτική πρακτική άσκηση σε ιδιωτική επιχείρηση στο εσωτερικό ή εξωτερικό, εκπόνηση business plan, εξειδικευμένες υπηρεσίες αξιολόγησης και έρευνας για έναρξη επιχείρησης, παροχή υποστήριξης σε νομικά και φορολογικά θέματα. Οι άνεργοι θα υποστηρίζονται σε όλα τα στάδια, από τη διαδικασία επιλογής τους μέχρι και την εξασφάλιση θέσεων απασχόλησης.
Εταίροι των αναπτυξιακών συμπράξεων μπορούν να είναι: α) τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, β) οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, γ) οι δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις, δ) οι αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες του άρθρου 194 του Ν. 3852/2010 και του άρθρου 252 παρ.3 εδ. β του Ν. 3463/2006, ε) τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και στ) οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων. Οι αναπτυξιακές συμπράξεις δεν μπορούν να αποτελούνται από λιγότερους των τριών εταίρων. Ενας φορέας μπορεί να συμμετάσχει σε περισσότερες της μίας αναπτυξιακές συμπράξεις, αλλά μπορεί να είναι συντονιστής μόνο σε μία. Η ίδια αναπτυξιακή σύμπραξη μπορεί να υποβάλει μόνο μία πρόταση.
Η γεωγραφική εμβέλεια των παρεμβάσεων μπορεί να αφορά περιοχή που καλύπτει αιτιολογημένα ένα δήμο ή περισσότερους δήμους ή το σύνολο της περιφερειακής ενότητας. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα για οριοθέτηση της περιοχής παρέμβασης σε δύο ή περισσότερους δήμους που ανήκουν σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες, αλλά στα όρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο των ΤΟΠΣΑ επιδιώκεται η υλοποίηση διακρατικών συνεργασιών, όχι ως ξεχωριστή κατηγορία δράσης αλλά ενταγμένων στις προαναφερθείσες κατηγορίες. Διακρατική θεωρείται κάθε δράση στην οποία συμμετέχει φορέας του εξωτερικού ή εκπρόσωπός του ή υλοποιείται εκτός Ελλάδας.
Επιλέξιμες δράσεις
Επιλέξιμες είναι οι δράσεις που είναι επιλέξιμες από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, και που η Αναπτυξιακή Σύμπραξη τεκμηριώνει στο Σχέδιο Δράσης ως αναγκαίες, στο πλαίσιο των κατηγοριών: α) Μελέτες, β) Δικτύωση, γ) Ενέργειες ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης, δ) Συντονισμός και διαχείριση πράξης, ε) Κατάρτιση – Επιμόρφωση και στ) Πληροφόρηση –Συμβουλευτική – Υποστήριξη.
Υποβολή προτάσεων
Οι υποψήφιες αναπτυξιακές συμπράξεις πρέπει, ταυτόχρονα με την αίτηση χρηματοδότησης, να υποβάλουν φάκελο αίτησης επιβεβαίωσης διαχειριστικής επάρκειας. Προϋπόθεση για την αξιολόγηση του Τοπικού Σχεδίου Δράσης είναι ο υποψήφιος να λάβει θετική γνώμη για την επιβεβαίωση της διαχειριστικής επάρκειας για συγκεκριμένη πράξη με ειδικές προδιαγραφές. Η προθεσμία για την υποβολή του φακέλου αίτησης Χρηματοδότησης και της ταυτόχρονης υποβολής του φακέλου εξέτασης της διαχειριστικής επάρκειας άρχισε να τρέχει στις 12/03/2012 και ο πρώτος κύκλος αξιολόγησης λήγει στις 25/04/2012. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα είναι συγκριτική.
Περισσότερες πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τη διαχειριστική επάρκεια, την υποβολή των προτάσεων, τους ωφελούμενους και άλλες διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στους: Αικατερινιάδου Στέλλα, τηλ. 2313321736, e-mail: saikateriniadou@mou.gr και Χανοζίδη Φίλιππο, τηλ. 2313321747, e-mail: fxanozidis@mou.gr. Γενικές πληροφορίες είναι επίσης διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής.
Προϋποθέσεις συμμετοχής ανέργων
Oι ωφελούμενοι της παρέμβασης θα πρέπει να είναι άνεργοι:
- εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ή
- όσοι ασφαλίζονται σε διαφορετικά ταμεία από το ΙΚΑ (π.χ. Μηχανικοί, Αγρότες) πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα, η οποία χορηγείται από τα Κέντρα Προώθησης στην Απασχόληση (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ, καθώς και άδεια άσκησης επαγγέλματος, όπου απαιτείται.
Μετά την αξιολόγηση και έγκριση των Σχεδίων Δράσης, οι άνεργοι παραπέμπονται στις αναπτυξιακές συμπράξεις από τα Κέντρα Προώθησης στην Απασχόληση (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ.
Η δράση «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση (ΤΟΠΣΑ) προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας», που αφορά όλες τις Περιφέρειες της χώρας, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο). Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι 10.500.000 ευρώ.
Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων