Συμπληρώνοντας θεαματικό αριθμό συμμετοχών έληξε στις 10 Απριλίου η προθεσμία υποβολής προτάσεων για χρηματοδότηση συνεργασιών ανάμεσα σε ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσεις, με τη συμμετοχή και ερευνητικών φορέων σε τομείς έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Διμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας-Κίνας 2012-2014», το οποίο είχε προκηρύξει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας. Συνολικά υποβλήθηκαν 99 προτάσεις εκ των οποίων οι περισσότερες στους θεματικούς τομείς του Περιβάλλοντος και της Υγείας. Σε ό,τι αφορά στη γεωγραφική κατανομή, η πλειοψηφία προέρχεται από τις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
Υπενθυμίζεται ότι σχετική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκεται σε ισχύ ήδη από το 1979. Πλην όμως, αυτή είναι η πρώτη φορά που προκηρύσσεται πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας έρευνας και τεχνολογίας τόσο υψηλής χρηματοδοτικής εμβέλειας και μάλιστα με τόσο συγκεκριμένο ζητούμενο αποτέλεσμα: την παραγωγή, δηλαδή, καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο την ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.
Σύμφωνα με τη ΓΓΕΤ, ο υψηλός αριθμός συμμετοχών καταδεικνύει:
- Τις άριστες σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες, όχι μόνο σε πολιτικό ή διοικητικό, αλλά και σε επιχειρηματικό και ερευνητικό επίπεδο
- Τη δίψα των ελληνικών επιχειρήσεων για εξωστρέφεια και τις προσδοκίες τους για ανάπτυξη σε νέες αγορές
- Τη συνειδητοποίηση, τόσο από πλευράς των επιχειρήσεων όσο και από τους ίδιους τους ερευνητικούς φορείς, της άμεσης ανάγκης για σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την αγορά
- Τη δυνατότητα για win-win συνεργασίες ανάμεσα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιους ερευνητικούς φορείς
Η υποβολή των προτάσεων έγινε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eValuation platform, που καθιστά δυνατή την εξ αποστάσεως και σταδιακή υποβολή, εκμηδενίζοντας έτσι τη γραφειοκρατία. Μέσω της ίδιας πλατφόρμας θα γίνει και η αξιολόγηση των προτάσεων, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012.
Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) και στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007 –2013).