Διονύσης Γουλιμής: Κάθε μέρα να λέτε στον εαυτό σας «ποτέ δεν είναι αργά»

dionysis-goulimis-streetmagicΟ Διονύσης Γουλιμής ακολουθεί πάντα αυτό που αγαπάει, αφήνοντας στην άκρη το φόβο της αποτυχίας.

«Κάθε ξεκίνημα είναι δύσκολο, αλλά δύσκολο μόνο για αυτόν που δεν πιστεύει στο όνειρό του και τις δυνατότητές του», τονίζει.

Απευθυνόμενος σε νέους επιχειρηματίες, ο Διονύσης Γουλιμής τους δίνει θάρρος για να ακολουθούν αυτό που πιστεύουν και αγαπούν, και παρουσιάζει την επιχειρηματική του πορεία, μέσα από τις απαντήσεις σε 11 ερωτήσεις του περιοδικού ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ.

1. Για να σας γνωρίσει το κοινό μας καλύτερα, πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και για την επιχείρησή σας.

Είμαι ο Διονύσης Γουλιμής και ασχολούμαι με ιντερνετικές επιχειρήσεις τα τελευταία 10 χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι από τότε που με θυμάμαι αγαπάω το επιχειρείν. Ασχολήθηκα με το εμπόριο από τα 24 μου και από τότε δεν ξανακοίταξα ποτέ πίσω στις εποχές που δούλευα για άλλους.

Βέβαια το να δουλεύεις για εσένα είναι πολύ πιο δύσκολο από το να δουλεύεις για άλλους αλλά αυτό το έμαθα στην πορεία. Άλλωστε, κάνοντας λάθη, πέφτοντας, αλλά -πάντα με δύναμη- ξανασηκώνοντας τον εαυτό σου, μαθαίνεις την ομορφιά του να ζεις μέσα από αυτό που δημιουργείς.

2. Πώς σας δημιουργήθηκε η ιδέα και πoια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσετε;

Πιστεύω ότι εάν ακολουθήσεις κάτι που αγαπάς ποτέ δεν θα νιώσεις ότι δουλεύεις. Είχα την τύχη να κάνω επιχείρηση ό,τι μέχρι σήμερα αγαπάω: το σινεμά με τη moviecourier, τα games με το Gamebuster, την ταχυδακτυλουργία με το Streetmagic.gr και το Playingcards.gr, την τεχνολογία και την Apple με το Rentapad.gr.

Κάθε πράγμα που αγαπάμε μπορεί να μας δώσει την επιχειρηματική προοπτική και ευκαιρία που ψάχνουμε.

Άλλωστε νομίζω ότι κάποιος που πιστεύει στο επιχειρείν θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από αυτά που αγαπάει.

Αγαπάω λοιπόν την τεχνολογία , το σινεμά, τα Games, την Apple…

3. Πολλοί θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους δουλειά, αντιμετωπίζουν όμως διάφορους φόβους και δυσκολίες. Ας πάμε στην περίοδο πριν κάνετε τα πρώτα επιχειρηματικά σας βήματα. Τι ήταν αυτό που σας εμπόδιζε να προχωρήσετε στο νέο εγχείρημα;

Όποιος θέλει να ξεκινήσει δεν βλέπει μπροστά του εμπόδια παρά μόνο προκλήσεις.

Ασχολήθηκα με τα games, ενώ παράλληλα ήμουν μαθητής πληροφορικής, επειδή πίστευα ότι μια μέρα η τεχνολογία θα έρθει στο σαλόνι μας.

Όταν πρωτοσυζήτησα την προοπτική να ανοίξω ένα μαγαζί που να ασχολείται με videogames πολλοί δεν ήξεραν καν τι είναι ένα Playstation. Εγώ σε αυτό πίστευα, και έτσι ξεκίνησα.

Το ίδιο έγινε όταν δημιούργησα την movie courier. Πίστευα ότι μια εταιρία μπορεί να σου φέρνει ταινίες στο σπίτι. Το ίδιο πίστευα και με την Rentapad, ότι μπορεί οποίος θέλει να ζητάει ένα iPad και να του το φέρνεις.

Στην περίπτωση του Streetmagic.gr και του Playingcards.gr απλά ακολούθησα το χόμπι μου βλέποντας ότι υπήρχε ένα κενό στο εμπόριο με αυτά τα είδη, αλλά πάντα ακολούθησα αυτό που πιστεύω και αγαπάω άσχετα από το εάν αποτύχω ή όχι.

Αγαπάω το ταξίδι, όχι τον προορισμό.

4. Έχετε να μας διηγηθείτε κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό που τελικά αποδείχθηκε καθοριστικό για την επιτυχή πορεία της επιχείρησής σας; Τι αποκομίσατε από το περιστατικό αυτό;

Το eshop Playingcards.gr δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση, το 2011. Πάντα άκουγα τους πελάτες μου.

Να φανταστείτε ότι στο Streetmagic.gr οι τράπουλες ήταν ένα κομμάτι της δουλειάς μου, άλλα την ιδέα να το εξειδικεύσω μου την έδωσε ένας πελάτης μου που πολύ απλά έκανε μια παραγγελία μόνο με τράπουλες.

Τότε κατάλαβα ότι ήθελε μόνο αυτό. Αναζήτησα στο Ίντερνετ μαγαζιά μόνο για τράπουλες, αλλά με τη δική μου λογική ως πελάτης, έψαχνα να βρω μαγαζί που να έχει όλες τις κορυφαίες μάρκες τράπουλας του πλανήτη σε ένα site, και δεν βρήκα.

Έτσι λοιπόν ξεκίνησα το δεύτερο eshop μου, που τελικά ξεπέρασε σε πωλήσεις το πρώτο eshop μου, Streetmagic.gr, που με αυτό ξεκίνησα το επιχειρείν στον τομέα της ταχυδακτυλουργίας.

Αμέσως μετά με τον ίδιο τρόπο εξειδίκευσα άλλο ένα κομμάτι στο χώρο της ταχυδακτυλουργίας, που και αυτό ήταν μπροστά στα μάτια μου. Μέρα παρά μέρα με έπαιρναν τηλέφωνο και μου ζητούσαν ταχυδακτυλουργούς, μιας και ήμουν κατάστημα για είδη ταχυδακτυλουργίας.

Έτσι ήρθε και το 3ο site, illusionevents.gr, που παρέχει υπηρεσίες οργάνωσης εκδηλώσεων με εξειδίκευση στην ταχυδακτυλουργία.

Από αυτό το περιστατικό κατάλαβα ότι, πρώτον, ποτέ δεν είναι αργά για να αναπτύξεις καινούργιες δραστηριότητες. Επίσης κατάλαβα ότι πρέπει να ακούς τις ανάγκες του πελάτη σου, γιατί εκεί μπορεί να κρύβεται η επόμενη μεγάλη σου ευκαιρία. Τρίτον, κατάλαβα ότι μέσα στην κρίση δημιουργούνται πάντα ευκαιρίες.

5. Η καθημερινή λειτουργία μιας επιχείρησης δεν είναι πάντα εύκολη. Ποια ήταν η πιο δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίσατε και τι κάνατε για να την ξεπεράσετε;

Είμαστε σε οικονομική κρίση τα τελευταία 6 χρόνια, και πιστεύω ότι η πρόκληση βρίσκεται σε αυτές τις εποχές.

Το πώς θα βάλουμε το μυαλό μας να βρει λύσεις, ιδέες, ευκαιρίες, προσφορές, να κάνουμε πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας, να λειτουργήσουμε ιντερνετικά και να επικοινωνήσουμε τα προϊόντα μας όσο καλύτερα γίνεται, με πίστη στο σκοπό μας αλλά και με νέες ιδέες .

6. Έχετε αποκτήσει πολύ σημαντική εμπειρία ως επιχειρηματίας. Αν ξεκινούσατε πάλι, τι θα κάνατε διαφορετικά;

Είναι αλήθεια ότι κάθε ξεκίνημα είναι δύσκολο, αλλά δύσκολο μόνο για αυτόν που δεν πιστεύει στο όνειρό του και τις δυνατότητές του, που δεν πιστεύει ότι μπορεί να αφιερωθεί σε αυτό με το οποίο θέλει να ασχοληθεί.

Πολλές φορές είναι πρώιμες οι εποχές για μια ιδέα, αλλά ο κόσμος γύρω μας αποτελείται ολόκληρος από ιδέες κάποιου που απλά πίστευε σε αυτές. Τα πράγματα που κρατάμε, που φοράμε, που οδηγούμε, που θαυμάζουμε, όλα κάποτε ξεκίνησαν σαν μια ιδέα στο μυαλό κάποιου.

Είμαστε ευγνώμονες που αυτός δεν τα άφησε απλά ως μια ιδέα στο μυαλό του αλλά πάλεψε να τη δει να πραγματοποιείται. Άλλωστε χωρίς αυτά τα μυαλά δεν θα υπήρχε ο κόσμος, όπως τον γνωρίζουμε.

7. Τι συμβουλεύετε έναν επίδοξο επιχειρηματία, ο οποίος έχει την ιδέα και δεν ξέρει πώς να ξεκινήσει;

Θα τον συμβούλευα απλά πράγματα:

Πρώτα από όλα να τα έχει καλά με τον εαυτό του. Αυτό θα συμβάλει πολύ στην πορεία των πραγμάτων, αυτό θα καθορίσει την προσωπική νίκη του από την ήττα του.

Θα τον συμβούλευα να μάθει να αγαπάει τις ήττες του, και να μάθει να αγωνίζεται να ξανασηκωθεί.

Επίσης, θα τον συμβούλευα κάθε μέρα να λέει στον εαυτό του ότι «ποτέ δεν είναι αργά» και να το πιστεύει αυτό.

Μετά από όλα αυτά, θα του έλεγα απλά να πιστέψει όσο το δυνατόν πιο πολύ σε αυτό που θέλει. Η πίστη είναι το μεγαλύτερο προτέρημα των νικητών. Ό,τι κι αν ακούει, ό,τι κι αν του λένε, απλά αυτός να πιστεύει στο σκοπό του. Όλα τα άλλα θα έρθουν αργά η γρήγορα.

8. Μπορείτε να μας πείτε από ένα έως τρία στοιχεία της προσωπικότητας που χαρακτηρίζουν έναν επιτυχημένο επιχειρηματία;

Να αγαπάει το ρίσκο και το επιχειρείν.

Να έχει πίστη στον σκοπό του.

Να αγαπάει τις ήττες του και να αγωνίζεται να ξανασηκωθεί.

9. Πέρα από τη χειρόγραφη ατζέντα, που κάποιοι ακόμη έχουμε, πείτε μας ποιο είναι το βασικό εργαλείο, software, hardware ή app, που χρησιμοποιείτε καθημερινά για να κάνετε τη δουλειά σας πιο εύκολη; Πείτε μας πώς χρησιμοποιείτε το συγκεκριμένο εργαλείο;

Αγαπάω την τεχνολογία και πιστεύω ότι η Apple μας έδωσε τον καλύτερο σύμμαχο για την επιχείρηση μας. Με ένα κινητό και μια ταμπλέτα μπορούμε να διοικούμε ηλεκτρονικά τα eshop μας, να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας πιο γρήγορα, να επικοινωνούμε τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας πιο αποτελεσματικά!

Πραγματικά χρωστάμε πολλά στον Steve Jobs.

10. Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο (ή blog) επιχειρηματικότητας ή προσωπικής βελτίωσης; Ποιο σημαντικό «μήνυμα» σας έχει μείνει από αυτό;

Είναι αρκετά τα βιβλία που μπορούν να μας βοηθήσουν, άλλωστε πέσατε και σε βιβλιοφάγο.

Θα σας πρότεινα τον Robert T. Kiyosaki, Cashflow quadrant του πλούσιου μπαμπά, το κουαρτέτο του πλούτου και το Πλούσιος μπαμπάς, φτωχός μπαμπάς, δύο βιβλία πολύ σημαντικά για την οικονομική μας εκπαίδευση.

Ένα καταπληκτικό βιβλίο είναι το Επανάσταση στο επιχειρείν, 100 κανόνες που πρέπει να παραβείτε του Caspian Woods. Αποτελεί μια νέα ματιά στα κλισέ των επιχειρηματικών μοντέλων.

Επίσης, πολύ σημαντικό βιβλίο για εμένα είναι το Τι μέλλει γενέσθαι. Πώς ο νέος κόσμος της πληροφορίας θ’ αλλάξει τη ζωή μας του Έλληνα Μιχάλη Δερτούζου, ενός από τους σημαντικότερους οραματιστές του Διαδικτύου και της ψηφιακής εποχής.

Πρόσφατα διάβασα το εκπληκτικό βιβλίο Τι θα έκανε η Google; του Jeff Jarvis. Αποτελεί πραγματικά μια ματιά στο σύγχρονο τρόπο σκέψης των μεγάλων εταιριών που μόνο να κερδίσουμε έχουμε εάν καταλάβουμε τον τρόπο σκέψης και δράσης τους!

Αλλά το πιο σημαντικό για εμένα βιβλίο από τα εφηβικά μου χρόνια είναι το Η κρυμμένη αρμονία του Osho, μιας και όλα έχουν να κάνουν με το πόσο καλά μπορούμε να ισορροπήσουμε με τον εαυτό μας.

11. Ποιο είναι το όραμα σας για το μέλλον της επιχείρησής σας;

Όραμα μου είναι πάντα να είμαι ευτυχισμένος με τις χαρές και τις λύπες που μας δίνει το επιχειρείν.

Να μάθω να αγαπάω εξίσου τις δύσκολες και τις εύκολες στιγμές από αυτό το παιχνίδι, γιατί εάν ξεφύγει και γίνει «από παιχνίδι δουλειά», τότε δεν θα μπορέσω να το ακολουθήσω άλλο.

Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το οραματίζονται, που έχουν το θάρρος να το επιχειρήσουν με κάθε κόστος και κάποτε, κοιτώντας πίσω, θα το αναπολούν για όλα αυτά που τους έχει δώσει.

Το μόνο όραμα μου είναι να μπορώ να δίνω θάρρος σε όλους να ακολουθούν αυτό που πιστεύουν και αγαπούν και να μάθουν να τολμούν για όλα αυτά!