Ερωτήσεις αναγνωστών – Νοέμβριος 2014

Από το Νοέμβριο και κάθε μήνα θα απαντάμε με έναν επιπλέον τρόπο -και πάντα δωρεάν- σε ερωτήσεις αναγνωστών για τα επιδοτούμενα προγράμματα εργασίας και επιχειρηματικότητας, που φθάνουν σε εμάς μέσα από τα σχόλιά σας στα άρθρα ή μέσω email.

Μέχρι στιγμής οι απαντήσεις δίνονταν μόνο μέσω email (ή με απάντηση κάτω από το εκάστοτε σχόλιο σε άρθρο). Από σήμερα ξεκινάμε τη «συλλογή» των πιο σημαντικών/συνηθισμένων ερωτήσεων, και τις απαντάμε σε ξεχωριστό άρθρο, όπως αυτό εδώ, με σκοπό να βοηθηθούν και άλλοι αναγνώστες του περιοδικού ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ +Επιχειρηματικότητα.

Τα νέα των επιδοτήσεων στο inbox σας κάθε εβδομάδα ΔΩΡΕΑΝ:

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to GetResponse ( more information )

Σημειώνεται ότι δεν δημοσιοποιούμε προσωπικά στοιχεία σας, έστω και αν μας τα αναφέρετε στο email σας, χωρίς να μας δηλώσετε ξεκάθαρα ότι έχουμε την άδεια να κάνουμε κάτι τέτοιο.

Ενθαρρύνουμε τις ερωτήσεις σας στα πεδία επιδοτήσεων και επιχειρηματικότητας, κατά προτίμηση κάτω από σχετικά ή αντίστοιχα με το ερώτημά σας άρθρα. Αυτό για να υπάρχει ένα θεματικό πλαίσιο και για να είναι οι απαντήσεις δημόσια ορατές και να βοηθούν και άλλους αναγνώστες μας με παρόμοια περίπτωση.

Αν η ερώτησή σας σχετίζεται άμεσα με όσα αναφέρουμε σε αυτό το άρθρο του Νοεμβρίου ή θέλετε περισσότερες διευκρινίσεις για κάποιο από τις συγκεκριμένες απαντήσεις, μπορείτε να δημοσιεύετε τα σχόλιά σας στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας, και αντίστοιχα στις σελίδες ερωταπαντήσεων των επόμενων μηνών.

Σημείωση: Αν είστε σύμβουλος επιχειρήσεων και ενδιαφέρεστε να συμβάλετε στην απάντηση των ερωτήματων αναγνωστών μας, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε στο info [papaki] epidotisimag . gr (αφαιρώντας τα κενά από το email και αντικαθιστώντας το «[papaki]» με «@»).

Ακολουθούν οι ερωτήσεις-απαντήσεις.

Ευχαριστούμε,
η συντακτική ομάδα του epidotisimag.gr

Ερωτήσεις για τις επιδοτήσεις και την επιχειρηματικότητα

Ερώτηση: Υπάρχει κάποια επιδότηση για να φτιάξω ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Αίγινα;

Απάντηση: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να σας ταιριάζει. Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης μιλούν για προκήρυξη προγράμματος για τον τουρισμό στο μέλλον. Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιες περιοχές θα εντάσσονται και ποιες άλλες προϋποθέσεις θα τίθενται.

 

Ερώτηση: Έχει βγει το νέο ΕΣΠΑ για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα; Αν όχι, ξέρετε αν θα βγει κάτι; Είμαι γυναίκα, άνεργη, 26 ετών, απόφοιτη ΑΕΙ.

Απάντηση: Τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας, στο οποίο θα εντάσσονται άνδρες και γυναίκες που θέλουν να ξεκινήσουν επιχείρηση. Είναι πιθανόν ότι οι γυναίκες θα πάρουν βαθμολογικό μπόνους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Επί του παρόντος δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο άλλο πρόγραμμα με εστίαση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

 

Ερώτηση: Από πού μπορώ να ενημερωθώ για τη διαδικασία έναρξης και επιδότησης επιχείρησης;

Απάντηση: Τα Επιμελητήρια είναι αξιόπιστο σημείο ενημέρωσης για νέους επιχειρηματίες. Επίσης, ένας επαγγελματίας λογιστής με εμπειρία σε ενάρξεις και λογιστική-φορολογική παρακολούθηση εταιριών θα μπορέσει να σας πληροφορήσει και, να θέλετε, να αναλάβει τη διαδικασία για εσάς. Ακόμα, μπορείτε να απευθυνθείτε στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης του ΓΕ.ΜΗ., συγκεκριμένα σε πιστοποιημένους συμβολαιογράφους (και Επιμελητήρια που διαθέτουν Υπηρεσία Μιας Στάσης για την έναρξη επιχειρήσεων).

 

Ερώτηση: Πρόκειται να αναλάβω την επιχείρηση του πατέρα μου, που συνταξιοδοτείται. Είναι στον τομέα κατασκευής υποδημάτων για επαγγελματική χρήση. Η επιχείρηση είναι Ο.Ε. Θα τη μετατρέψω σε ατομική στο όνομά μου. Μπορώ να επιδοτηθώ για αυτό;

Απάντηση: Η περίπτωσή σου είναι κάπως ιδιαίτερη, καθώς παίζουν διάφορες παράμετροι ρόλο, κάποιες από τις οποίες είναι: Η επιχείρηση θα είναι στον ίδιο χώρο; Θα θεωρείται μετατροπή ή διακοπή της εταιρίας και έναρξη καινούργιας; Για ποιες δαπάνες θέλεις να επιδοτηθείς; Αν, για παράδειγμα, πρόκειται να συνεχίσεις με τον υφιστάμενο εξοπλισμό, δεν μπορείς να επιδοτηθείς γι’ αυτόν, διότι είναι μεταχειρισμένος. Τα προγράμματα επιδοτούν την αγορά καινούργιου εξοπλισμού, και -ανάλογα με την περίπτωση- ορισμένες λειτουργικές δαπάνες. Θα ήταν χρήσιμο να εξετάσεις τα παραπάνω ερωτήματα και να περιμένεις την έκδοση του νέου προγράμματος επιχειρηματικότητας για να δεις αν ταιριάζει στη δική σου περίπτωση.

 

Ερώτηση: Ο γιος μου 32 χρονών είναι άνεργος εδώ και ένα χρόνο. Υπάρχει επιδότηση για να φτιάξουμε στο όνομά του ένα καφέ-τυροπιτάδικο στη Θεσσαλονίκη;

Απάντηση: Δεν «τρέχει» κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα για εστίαση, και εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον. Η στροφή των προγραμμάτων προς παραγωγικούς και εξαγωγικούς κλάδους είναι εμφανής στο νέο ΕΣΠΑ.

 

Ερώτηση: Είμαι λογιστής και ο πελάτης μου είναι μια μικρή μεταφορική εταιρία που λειτουργεί στον Πειραιά από το 1992. Θα βγει κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα για τον κλάδο αυτό για να αγοράσει οχήματα, συσκευές απομακρυσμένης διαχείρισης στόλου και να πραγματοποιήσει διαφημιστικές δαπάνες στο ίντερνετ (Google, Facebook, site);

Απάντηση: Ανάλογα με τους συγκεκριμένους ΚΑΔ που έχει ο πελάτης σου μπορείς να εξετάσεις το ενδεχόμενο να εντάσσεται, πρώτον, στο αναμενόμενο πρόγραμμα και, δεύτερον, στον επικείμενο Αναπτυξιακό Νόμο, όπως τότε θα έχει τροποποιηθεί. Οι δαπάνες που περιγράφεις κατά κανόνα εντάσσονται. Μένει να δούμε τους ιδιαίτερους όρους του κάθε προγράμματος.

 

Ερώτηση: Πρόκειται να ξεκινήσω τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο εταιρία με έδρα την Ελλάδα ή τη Βουλγαρία. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα, γιατί κοιτάω να δω τι με συμφέρει φορολογικά. Μπορώ να επιδοτηθώ για την πρόσληψη υπαλλήλων. Θα είναι γραμματέας, γραφίστας και προγραμματιστές.

Απάντηση: Η πρόσληψη προσωπικού επιδοτείται από προγράμματα που είναι ενεργά αυτή τη στιγμή από τον ΟΑΕΔ. Καθώς η έναρξη αφορά το μέλλον, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι προγράμματα θα είναι «ανοιχτά» τότε. Τολμώ να πω με σχετική βεβαιότητα ότι κάτι θα υπάρχει και την επόμενη χρονιά, γιατί η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας, υπάρχει στροφή των κονδυλίων προς τέτοια προγράμματα και, επίσης, τότε θα έχουν «ελευθερωθεί» κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ. Να σημειώσω ότι όλα τα παραπάνω σου είναι χρήσιμα αν κάνεις έναρξη στην Ελλάδα. Για τη Βουλγαρία θα πρέπει να απευθυνθείς στο αντίστοιχο υπουργείο Εργασίας και στις τοπικές υπηρεσίες απασχόλησης.

12 σχόλια

 1. thimios at |

  Για δυαδυκτιακές οικονομικές συναλλαγές όπως το (pay pal ) μια καινούργια πλατφόρμα στο ίντερνετ, επιδοτείται?

 2. thimios at |

  ΥΓ
  Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα για επιδότηση?
  Ευχαριστώ Πολύ.

 3. thimios at |

  Έχω μια πίτσαρια εδώ και 7 χρόνια σε επαρχιακή πόλη, και θα ήθελα να εξελίξω το τον τρόπο διανομής στο σπίτι δηλάδη να ξεφύγουμε απο το συνηθισμένο τρόπο παράδοσης και να κάνουμε διανομή με μη επανδρομένα τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα μιλάμε για ένα οικονομικο μέγεθος όχι πολύ μεγάλο.
  Ευχαριστώ πολύ.

 4. Ντομινίκ at |

  Παρακαλώ με ενημερώνετε αν θα βγει κάποιο πρόγραμμα για εργασία στο σπίτι; Ενδιαφέρομαι για την περιοχή του ν.αιγαίου. Πιο συγκεκριμένα ενδιαφέρομαι για ψυχοθεραπεια στο χώρο μου. Ανυπομονώ να λάβω απάντησή σας και συγχαρητήρια για την ενημέρωση που προσφέρεται.
  Με εκτίμηση.

 5. Σονια at |

  Παρακαλώ ενημερώστε με εαν υπάρχουν προγράμματα επιδότησης για νέους κτηνοτρόφους και εαν υπάρχει οριο ηλικίας. ευχαριστώ

 6. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ at |

  Παρακαλώ να με ενημερώσετε για το θεμα επιδότηση για αγορά tablet, computer και σύνδεση Internet σε ποιά φάση βρίσκεται ;

 7. Ευσταθιος Καλλος at |

  Παρακαλω, πληροφορειστε με αν υπαρχουν προγραμματα-επιδοτησεις στην Αρκαδια σχετικα με μικρη τουριστικη μοναδα 5-8 δωματια
  Η περιοχη [χωριο] βρισκεται σε υψομετρο 1100 περιπου και ανηκει στον Δημο Τριπολης
  ΥΣ. Δεν ξερω αν ειναι σωστό οτι εγραψα στα σχόλια.. παρεπιπτοντως ενημερωνομαι απο σας γενικα και σας ευχαριστω
  Με εκτιμηση
  Ευσταθιος Δ. Κάλλος