«Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση» (ΤοπΣΑ) προωθεί η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για ανέργους, μέσω της ενεργοποίησης και κινητοποίησης των τοπικών φορέων για τη δημιουργία Αναπτυξιακών Συμπράξεων στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Τα ΤοπΣΑ περιλαμβάνουν δράσεις, όπως:
- κατάρτιση και επιμόρφωση,
- εκπαιδευτική πρακτική άσκηση σε ιδιωτική επιχείρηση στο εσωτερικό ή εξωτερικό,
- εκπόνηση business plan,
- εξειδικευμένες υπηρεσίες αξιολόγησης και έρευνας για έναρξη επιχείρησης,
- παροχή υποστήριξης σε νομικά και φορολογικά θέματα.
Στόχος των ΤοπΣΑ είναι οι 25.000 άνεργοι που θα ωφεληθούν, αφού ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους μέσω των παραπάνω δράσεων, να είναι σε θέση ώστε:
- να ιδρύσουν επιχειρήσεις, οι οποίες θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους
- να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθούν/επιχορηγηθούν από άλλα επενδυτικά προγράμματα
- να αναπτύξουν δεξιότητες που θα καλύψουν τις διαπιστωμένες ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων που θα τους προσλάβουν
Οι άνεργοι θα υποστηρίζονται σε όλα τα στάδια, από τη διαδικασία επιλογής τους μέχρι και την εξασφάλιση θέσεων απασχόλησης.
Προϋποθέσεις συμμετοχής ανέργων
Oι ωφελούμενοι της παρέμβασης θα πρέπει να είναι άνεργοι:
- εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ή
- όσοι ασφαλίζονται σε διαφορετικά ταμεία από το ΙΚΑ (π.χ. Μηχανικοί, Αγρότες) πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα, η οποία χορηγείται από τα Κέντρα Προώθησης στην Απασχόληση (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ, καθώς και άδεια άσκησης επαγγέλματος, όπου απαιτείται.
Οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις για τα ΤοπΣΑ
Τα Σχέδια Δράσης θα εκπονηθούν και θα υποβάλλονται από τις Αναπτυξιακές Συμπράξεις που θα συσταθούν για το σκοπό αυτό. Οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις οι οποίες θα επιλεγούν κατόπιν συγκριτικής αξιολόγησης, θα λειτουργούν με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας (βάσει του άρθρου 18 του Ν.4019/2011) και σε αυτές μπορούν να συμμετέχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς. Οι θέσεις απασχόλησης θα προκύψουν από τη διάγνωση εξειδικευμένων αναγκών των τοπικών κοινωνιών και την ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις περιοχές παρέμβασης.
Οι παρεμβάσεις καθώς και οι περιοχές που θα υλοποιηθούν οι δράσεις των ΤοπΣΑ θα περιγράφονται σε αναλυτικά Σχέδια Δράσης. Οι περιοχές μπορεί να είναι ένας ή και περισσότεροι δήμοι ή ακόμη και το σύνολο της περιφερειακής ενότητας (νομός). Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιηθούν δράσεις σε 2 ή περισσότερους δήμους που ανήκουν σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες, αλλά στην ίδια διοικητική περιφέρεια. Τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση προκηρύσσονται από τις Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών, στις οποίες εκχωρήθηκαν οι πόροι και η διαχείριση από το Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (Ε.Π.ΑΝΑΔ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Μετά την αξιολόγηση και έγκριση των Σχεδίων Δράσης, οι άνεργοι παραπέμπονται στις αναπτυξιακές συμπράξεις από τα Κέντρα Προώθησης στην Απασχόληση (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ.
Ο προϋπολογισμός για όλη τη χώρα είναι €80 εκατ. και οι δράσεις συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Ενημερωτικές συναντήσεις για τους φορείς
Στο πλαίσιο της έναρξης υλοποίησης του Προγράμματος «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση» η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας συνδιοργανώνει με τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις όλης της χώρας ενημερωτικές συναντήσεις στις έδρες όλων των Περιφερειών έως το τέλος Φεβρουαρίου, με έναρξη από την έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη στις 15 Φεβρουαρίου.