Σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει το Ταμείο Εγγυήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τη σύσταση του Ταμείου μεταξύ της υπουργού Ανάπτυξης ‘Αννας Διαμαντοπούλου και του Έλληνα Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ Πλούταρχου Σακελλάρη, παρουσία του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν, την Τετάρτη 21 Μαρτίου. Μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων, σχεδιάζεται να διοχετευθούν κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως το τέλος του 2013, με τη μορφή ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες.
Στρατηγικός ο ρόλος των τραπεζών για την επιτυχία του Ταμείου Εγγυήσεων
Τόσο η κ. Διαμαντοπούλου όσο και ο κ. Σακελλάρης επισήμαναν το στρατηγικό ρόλο που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για την επιτυχία του Ταμείου. Συγκεκριμένα η υπουργός έκανε έκκληση στους τραπεζίτες και στις τράπεζες να προχωρήσουν κατά προτεραιότητα την εκταμίευση κονδυλίων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τονίζοντας μάλιστα ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί εθνική ανάγκη.
Σκοπός του Ταμείου, όπως τονίσθηκε και από την υπουργό και από τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, είναι η άμεση χορήγηση κεφαλαίων για επενδύσεις και κεφαλαίο κίνησης και κατά προτεραιότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ήδη λαμβάνουν βοήθεια από διαρθρωτικά ταμεία. Σημειώθηκε ότι οι πόροι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναχρηματοδότηση και επισημάνθηκε ότι την τελική επιλογή για να δοθούν τα κεφάλαια θα την έχουν οι ίδιες οι τράπεζες. Οι όροι των δανείων θα μοιάζουν με τα δάνεια που δίνει η ΕΤΕπ και δεν αφορά μόνο νέες επιχειρήσεις αλλά και παλαιές.
Από ποιους πόρους χρηματοδοτείται το Ταμείο
Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο, το Ταμείο Εγγυήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αποτελείται από πόρους του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, οι οποίοι με μόχλευση από την ΕΤΕπ 1:2 θα πρσφέρουν κεφάλαια στην αγορά 600 εκατ. ευρώ μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 και επιπλέον 400 εκατ. έως το τέλος του ίδιου έτους. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2015 να έχουν δοθεί στις ΜΜΕ 1,44 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης προβλέπεται μεγαλύτερη μόχλευση από την πλευρά της ΕΤΕπ και άρα δυνατότητα αύξησης των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις.
Φωτογραφία: http://flic.kr/p/794g3J