Ποιες καινοτόμες ιδέες επιχορηγούνται από το ΕΣΠΑ

epidotisi-kainotomiaΤο ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί καινοτόμες ιδέες. Τα περισσότερα προγράμματα, όπως τα ΠΕΠ του ΕΣΠΑ, δίνουν βαθμολογικό μπόνους στις προτάσεις που θα καταφέρουν να τεκμηριώσουν την καινοτομία μιας ιδέας. Τι ακριβώς είναι, όμως, η καινοτομία; Δείτε τι σημαίνει καινοτομία για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, και παραδείγματα καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων.

Τι είναι καινοτομία

Η Καινοτομία ορίζεται ως «η εφαρμοσμένη χρήση της γνώσης με σκοπό την παραγωγή ή/και παροχή νέων ή ουσιαστικά βελτιωμένων προϊόντων, διαδικασιών ή/και υπηρεσιών που βρίσκουν άμεσης παραγωγικής, χρηστικής ή/και εμπορικής εφαρμογής».
Μια Καινοτόμος Δράση μπορεί να αναφέρεται σε ένα νέο προϊόν ή μια νέα υπηρεσία, στους τρόπους παραγωγής τους ή στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται, όπως και στην διοικητική δομή ενός οργανισμού (εσωτερικά ή εξωτερικά σε σχέση με τους πελάτες ή καταναλωτές).

Τα νέα των επιδοτήσεων στο inbox σας κάθε εβδομάδα ΔΩΡΕΑΝ:

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to GetResponse ( more information )

Τεχνολογική καινοτομία προϊόντων και υπηρεσιών

Ως τεχνολογική καινοτομία ορίζεται :
α. Η εισαγωγή στην αγορά ενός νέου ή σημαντικά βελτιωμένου σε σχέση με τα βασικά του χαρακτηριστικά, τις τεχνικές προδιαγραφές, το ενσωματωμένο λογισμικό ή άλλα μη υλικά συστατικά, χρήσεις ή τη φιλικότητα προς τον χρήστη, προϊόντος (υλικού αγαθού ή υπηρεσίας), ή,
β. Η εισαγωγή στην επιχείρηση μίας νέας ή σημαντικά βελτιωμένης διαδικασίας παραγωγής, μεθόδου παροχής και διανομής ή διαδικασίας υποστήριξης για τα αγαθά ή τις υπηρεσίες.
Επιπρόσθετα, η τεχνολογική καινοτομία πρέπει να βασίζεται στα αποτελέσματα νέων τεχνολογικών εξελίξεων, νέων συνδυασμών υπαρχουσών τεχνολογιών ή στη χρησιμοποίηση άλλου είδους γνώσεων που αποκτήθηκαν από την επιχείρηση.

Μη τεχνολογική καινοτομία

Οργανωτική μη τεχνολογική καινοτομία είναι η εφαρμογή νέων μεθόδων ή μεταβολών των μεθόδων, όσον αφορά τη δομή ή τη διοίκηση της επιχείρησης, που αποσκοπούν στη βελτίωση της χρήσης των γνώσεων στην επιχείρηση, της ποιότητας των αγαθών και των υπηρεσιών ή της αποτελεσματικότητας των ροών εργασίας.
Μη τεχνολογική καινοτομία εμπορίας είναι η εφαρμογή νέων ή βελτιωμένων σχεδίων ή μεθόδων πώλησης που αποσκοπούν στην αύξηση της ελκυστικότητας των αγαθών και των υπηρεσιών ή στην είσοδο σε νέες αγορές.

Παραδείγματα καινοτομίας και καινοτόμων ιδεών

texnologia-ependyseis-kainotomia-startupΟ κατάλογος είναι ενδεικτικός και δεν εξαντλεί όλες τις περιπτώσεις.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ / ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Καινοτομία προϊόντος / διαδικασίας
• Νέες μέθοδοι στην παρασκευή τελικών και άλλων προϊόντων / υπηρεσιών με νέες πρώτες ύλες
• Χρήση νέων φιλικών προς το περιβάλλον υλικών
• Προϊόντα βιοτεχνολογίας
• Φάρμακα βιολογικής βάσης
• Νέες διαγνωστικές μέθοδοι στην ιατρική ή στην παραγωγή
• Τεχνολογίες αισθητήρων
• Προϊόντα για την παροχή προστασίας του χρήστη
• Μέθοδος μέτρησης και ελέγχου διαδικασιών ή/και ποιότητας των προϊόντων με αισθητήρες
• Συστήματα που μετρούν και ελέγχουν τα αποθέματα των προϊόντων
• Εισαγωγή μεθόδων που στηρίζονται σε ψηφιακές τεχνολογίες για την ανάπτυξη της παραγωγής (π.χ. αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής)
• Εισαγωγή προγραμμάτων προσομοίωσης για τον έλεγχο και τη βελτιστοποίηση των τελικών ή και των ενδιάμεσων μεθόδων της παραγωγής και των προϊόντων
ΕΜΠΟΡΙΟ – ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Καινοτομία «προϊόντος» ή διαδικασίας
• Νέα είδη υπηρεσιών πιστοποίησης
• Εισαγωγή επιπρόσθετων υπηρεσιών: συνδυασμένες υπηρεσίες (π.χ. τεχνικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, εξέταση και πιστοποίηση υπηρεσιών)
• Πώληση απευθείας στον πελάτη – Ηλεκτρονική ανταλλαγή προϊόντων
• Μέθοδοι εντοπισμού και ελέγχου των φορτίων
• Ψηφιακός χειρισμός προϊόντων
• Εισαγωγή καναλιών άμεσης επανατροφοδότησης μεταξύ πελάτη-παραγωγού
• Ηλεκτρονικοί κατάλογοι (π.χ. σε οπτικούς δίσκους)
• Κέντρα εξυπηρέτησης πελατών για συντονισμό όλων των απαιτήσεων των πελατών
ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
• Υπηρεσίες βιομηχανικού σχεδιασμού πρωτότυπου προϊόντος / διεργασίας / παροχής υπηρεσίας
• Ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών εξομοίωσης και μοντελοποίησης
• Παροχή νέων εφαρμογών και προγραμμάτων πολυμέσων
• Εφαρμογές εκπαίδευσης εξ αποστάσεως
• Εφαρμογή θερμογραφικών και μεθόδων / τεχνικών μη – καταστροφικών ελέγχων στην αποτίμηση τεχνικών συστημάτων
• Εφαρμογές τηλεματικής και ψηφιακών συστημάτων μετάδοσης
• Εφαρμογές τηλε-ιατρικής
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της τεχνολογικής καινοτομίας προϊόντων και διαδικασιών και της μη τεχνολογικής καινοτομίας (οργάνωσης και εμπορίας). Για παράδειγμα:
• Τα πιστοποιητικά ISO ή η εισαγωγή συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου ποιότητας είναι τεχνολογική καινοτομία μόνο όταν συνδέονται άμεσα με την εισαγωγή νέων ή σημαντικά βελτιωμένων διαδικασιών.
• Οι οργανωτικές καινοτομίες θεωρούνται τεχνολογικές μόνο στην περίπτωση που βασίζονται σε νέες τεχνολογικές εφαρμογές και επιφέρουν μετρήσιμες αλλαγές στην απόδοση, για παράδειγμα αύξηση στην παραγωγικότητα ή στις πωλήσεις.

Τα παραπάνω αποτελούν τον ορισμό την καινοτομίας και περιγράφουν τις καινοτόμες επιχειρήσεις και ιδέες, όπως αυτές θα επιχορηγηθούν από προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Πηγή: antagonistikotita.gr

Έχετε μια καινοτόμο ιδέα και θέλετε να ελέγξετε [gn_highlight bg=”#285c9a” color=”#ffffff”]αν επιδοτείται[/gn_highlight]; Περιγράψτε μας στα σχόλια τι θέλετε να κάνετε, και θα σας απαντήσουμε.

10 σχόλια

 1. ΙΟΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ at |

  Καλησπέρα
  Εχω ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων.Εχω ήδη επιδοτηθεί από ένα παλαιότερο πρόγραμμα ΕΟΜΜΕΧ.
  Θα ήθελα να υποβάλω πρόταση στο ΕΣΠΑ Β Δράση.
  Το να εγκαταστήσω σύστημα κατά ISO 9001 σε νέα διαδικασία ελέγχου ηλεκτρολογικού ηλεκρονικού Chech Up οχήματος μπορεί να βαθμολογηθείο ως καινοτομία ?

 2. Βικτωρια at |

  Καλησπέρα σας , θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχει πιθανότητα επιδότησης νέα επιχείρηση όπως κατάστημα ένδυσης υπόδησης αξεσουάρ για άνδρες και γυναίκες. Οι τιμές θα είναι χαμηλές για να είναι προσιτές προς τον καταναλωτή. Επίσης ένα τέτοιο κατάστημα λείπει από την περιοχή μου γιατι όσα καταστήματα υπάρχουν είναι δισ προσιτά λόγω των υψηλών τιμών.
  Έχω σκοπό να καταθέσω την πρόταση μου για. «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας» στο ΕΣΠΑ.

 3. Antonis at |

  Για σας
  Είμαι από τη περιφέρεια , ηλεκτρονικός/Τ.Υπολογιστών και ασχολούμαι τα τελευταία 15 χρόνια με την ανάπτυξη σχεδίαση και υλοποίηση συστημάτων αυτοματισμού.
  Πριν 7 περίπου χρόνια είχα μια ιδέα ενός συστήματος έλεγχου τις κεντρικής θέρμανσης.
  Μετά από 3 χρόνια μελέτη και δοκιμών κατάφερα να υλοποιήσω ένα ολοκληρωμένο project με επιτυχία .
  Αποτέλεσμα μία συσκευή σχεδόν σε τελικό στάδιο παραγωγής που τρέχει ένα ιδικό αλγόριθμο εξοικονόμησης ενέργειας δικής μου επινόησης .
  Τα αποτελέσματα από τις δοκιμές ξεπέρασαν το αναμενόμενο αφού στις περισσότερες περιπτώσεις η εξοικονόμηση ενέργεια ς ξεπερνούσε το 35%. Με αποτέλεσμα η συσκευή να κάνει απόσβεση του κόστους κατασκευής τις το πολύ σε 10-15 μέρες.
  Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα είναι ελάχιστα τα σπίτια που έχουν κάποιο αυτοματισμό εξοικονόμησης ενέργεια ς στην εγκατάσταση θέρμανσης.
  Έχω Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στον ΟΒΙ για την συσκευή και για το λειτουργικό, έχω κάνει μία δημοσίευση σε τεχνικό περιοδικό ,έχω λάβει μέρος σε μία έκθεση στην Αθήνα και πολλά άλλα. Σπατάλησα ένα σωρό λεφτά κοντά 3-4 χρόνια και λοιπών ? Έτρεχα επί 2 χρόνια να δω πως μπορώ να το εκμεταλλευτώ έψαχνα εκείνη την εποχή για προγράμματα ,βρήκα κάτι εταιρίες αλλά μετά ήρθε η κρίση και τελικά δεν έκανα τίποτα.
  Δυστυχώς (Ελλάδα) , είμαι απογοητευμένος , ίσως να έπεσα και σε λάθος άτομα..
  Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι έχω μια συσκευή που μου εξοικονομεί κάθε χρόνο 500 λιτρα πετρέλαιο στο σπίτι μου , και βλέπω γύρο μου , σχολεία χωρίς κανένα αυτοματισμό να καταναλώνουν χωρίς λόγο και τώρα να μην έχουν καν λεφτά να βάλουν πετρέλαιο.
  Δεν θέλω να αναφερθώ σε άλλα παραδείγματα .
  Ήθελα να πω σε κάποιων που ασχολείται με τις επιδοτήσεις το παράπονό μου γιατί βλέπω στην Ελλάδα οι επιδοτήσεις φτιάχνονται και δίνονται ίσως με λάθος σχεδιασμό..
  Θα ήθελα κάποιο πρόγραμμα έρευνας και εξέλιξης ώστε να φτάσω αυτό το project σε άλλο επίπεδο ικανό μέσω κάποιας κατασκευαστικής εταιρίας να μπορέσει να βγει στην αγορά άμεσα χωρίς να χρειαστεί να επέμβει και να το ανασχεδιάσει . ή αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα ώστε να ενταχτεί ή εταιρία να το πάρει και να το αναπτύξει από μόνη της σε τελικό στάδιο παραγωγής…

 4. Γιώργος at |

  Γειά σας,

  θα ήθελα να μάθω αν επιδοτείται η έναρξη νέας επιχείρησης στην Αθήνα με σκοπό την παροχή υπηρεσιών μέσα από το Internet (ίσως ΚΑΔ 63.11.30)
  Ευχαριστώ

 5. Ιουλία (Θεσσαλονίκη) at |

  Γειά σας!
  Είχα γράψει και κάπου αλλού στην σελίδα σας, ψάχνω για επιδότηση σε ΕΣΠΑ και ΟΑΕΔ (έχω πάει και απο κοντά)αλλα δεν υπάρχει τίποτα για Θεσσαλονίκη (κεντρική Μακεδ.)Λέω λοιπόν μήπως η ιδέα μου είναι καινοτόμα…!
  Σκέφτομαι για πλωτή καντίνα που θα εξυπηρετέι τους κατασκηνωτές και τους λουόμενους σε παραλίες της Χαλκιδικής απο τις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση σε νερό και τροφή.
  Το πλωτό θα έχει όλες τις προδιαγραφές για το υγειονομοκό και την ενεργειά του θα την προμηθεύεται απο φωτοβολταικά πάνελς (εκτός μηχανής η οποία δέν θα είναι πάνω απο 25 ίππους)
  1.Δέν εχω δεί πουθενά κάτι τέτοιο άρα καινοτόμο!
  2.Θα είναι με φωτοβολταΐκά άρα και οικολογικό!
  3.Θα βοηθησει και στην εικώνα μας ως προς τον τουρισμό
  4.Το αισθητικό του αποτέλεσμα θα είναι υπέροχο γιατί ειμαι διακοσμήτρια!
  5.Είμαι άνεργη πανω απο έναν χρόνο (επίσημα) με κάρτα και μητέρα ανηλικου παιδιού (όχι μονογονεική)

  Ελπίζω να σας κάλυψα!
  Ευχαριστώ!!!

 6. Μανος Κορρες at |

  Γεια σας.

  Ειμαστε εταιρεια εισαγωγης καινοτομων οικολογικων προιοντων (και οχι μονο)που εχουν σκοπο την μειωση της καταναλωσης νερου, ρευματος, καυσιμου και η μειωση αυτη αποδεικνυεται με βιντεο η με αλλους τροπους.

  Θα ηθελα να ξερω αν επιδοτουνται τετοια προιοντα τα οποια εισαγονται. Δηλαδη διαφημιστικες καμπανιες (τηλεοραση, εφημεριδες, περιοδικα, κατασκευη δικων μας βιντεο για παρουσιαση των προιοντων σε οθονες σε mall η αλλου…), για να γινουν γνωστα αυτα τα ειδη, αφου ειναι για το καλο ολων μας.

  Σας στελνω καποια link gia να δειτε αν υπαρχει καποια επιδοτηση.

  save4you.gr/heatkeeper-energy-saving-radiator-panels-el.html
  save4you.gr/airjet-shower-head-el.html
  save4you.gr/meiotiras-nerou-vrisis-48-hihippo.html
  save4you.gr/48-hihippo-anti-theft.html
  save4you.gr/48-hihippo.html
  save4you.gr/meiotiras-48-nerou-vrysis-48-360-hihippo.html

  Ευχαριστω πολυ.

  autopro@acci.gr

  Μανος Κορρες.

 7. psomadopoulou eleni at |

  καλησπερα θα ειθελα να προωθησω υλικα χομπυ σε συναρτηση με εμπρακτες ειδες χρησιμοποιησης τους με αμεση εκθεση τους ετσι ωστε να δημιουργηθει ενδιαφερον και αναπτηξη της δεξιοτητας του καθενα