Ανεργία, απελπισία και προγράμματα ΟΑΕΔ [Γνώμη]

Πολλά μηνύματα διαμαρτυρίας για τα προγράμματα ΟΑΕΔ φθάνουν στο περιοδικό ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ από ανθρώπους μεγαλύτερους των 35 ετών. Στα μηνύματα είναι εμφανής η απόγνωση και η αίσθηση αδικίας, που προκύπτει από το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα τελευταία προγράμματα ΟΑΕΔ απευθύνονται σε νέους άνεργους έως 29 ή μέχρι 35 ετών. Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα επιδοτούμενα προγράμματα του Οργανισμού αφορούν τις ηλικίες αυτές.

Προγράμματα ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων

Η ανεργία των νέων έχει πλήξει ιδιαίτερα τη χώρα μας τα τελευταία έτη. Η μείωσή της αποτελεί  στρατηγική επιλογή όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ συνολικά. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους από τους υπουργούς Εργασίας, Ανάπτυξης και Παιδείας, δείχνει την κατεύθυνση που έχει λάβει η εθνική πολιτική απασχόλησης. Προγράμματα, όπως για παράδειγμα το voucher ανέργων, που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης έχουν ήδη μπει σε τροχιά υλοποίησης.  Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν 350.000 άνεργοι έως 35 ετών από επιδοτούμενα προγράμματα ΟΑΕΔ και άλλων φορέων για απασχόληση, κατάρτιση, επιχειρηματικότητα, συμβουλευτική και επαγγελματικό  προσανατολισμό.

Τα νέα των επιδοτήσεων στο inbox σας κάθε εβδομάδα ΔΩΡΕΑΝ:

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to GetResponse ( more information )

europaiki-enosi-oikonomia_600x600Η Ευρώπη, στο ίδιο μήκος κύματος, παλεύει με το τέρας της ανεργίας του νεανικού πληθυσμού, η οποία κατά κοινή ομολογία έχει προκληθεί από τις άστοχες αναπτυξιακές πολιτικές των τελευταίων ετών. Ο μέσος όρος της νεανικής ανεργίας  στην Ευρώπη είναι το τελευταίο διάστημα στο 24% με 26% (60% στην Ελλάδα!). Πρόσφατα, μετά βαΐων και κλάδων, παρουσιάστηκε η γαλλογερμανική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, την οποία διαδέχτηκαν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Το σχέδιο που παρουσιάστηκε στηρίζεται στην αξιοποίηση των 6 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί από τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό. Τα κονδύλια αυτά θα δοθούν ως εγγυήσεις στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να τα «μοχλεύσει» και να χρηματοδοτήσει δάνεια 60 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν νέους. Θα επιδιωχθεί, επίσης, να δημιουργηθεί πρόγραμμα υποτροφιών αντίστοιχο του Erasmus, που θα χρηματοδοτεί τη μαθητεία σε θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.

Ο φόβος της κοινωνικής έκρηξης είναι εντονότερος από ποτέ τόσο για τους Ευρωπαίους όσο και για τους Ελληνες κυβερνώντες. Κίνδυνο για την δημοκρατία και για την νομιμοποίηση της Ευρώπης αποτελεί η απογοήτευση των εκατομμυρίων νέων οι οποίοι είναι άνεργοι, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ανεξέλεγκτη» χαρακτήρισε την κατάσταση σχετικά με την ανεργία των νέων στον ευρωπαϊκό νότο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς γιατί τα προγράμματα ΟΑΕΔ και άλλων φορέων μάχονται να μειώσουν την ανεργία των νέων έως 35 ετών, έστω και αν πετάνε στους ανέργους ένα «κομμάτι ψωμί», 300 – 600 ευρώ το μήνα, για λίγους μήνες (βλ. κοινωφελής εργασία). Εστω και αν μπλέκουν τους ανέργους στα γρανάζια των καθυστερήσεων και της γραφειοκρατίας, και δίνουν την ευκαιρία σε κάποιες επιχειρήσεις να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των νέων. Μήπως όλα αυτά απλά αποτελούν «καταπραϋντικές ενέσεις» για τα νεύρα και την οργή των νέων ανθρώπων, και προσωρινή καταστολή των «εκρήξεων» που απεικονίζονται στα μακροοικονομικά μεγέθη;

Προγράμματα ΟΑΕΔ για τις μεγαλύτερες ηλικίες

koinofelis-ergasia-athinaΟσον αφορά τους συμπολίτες μας με ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών, έχουν κατά καιρούς προκηρυχθεί προγράμματα ΟΑΕΔ για την απασχόληση και ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα, χωρίς ηλικιακό όριο, όπως π.χ. τα ΤοπΕΚΟ ή το ειδικό διετές για την απασχόληση ανέργων (ενεργό). Κατά καιρούς προκηρύσσονται επιδοτούμενα σεμινάρια για ανέργους άνω των 45 ετών, τα οποία δημοσιεύονται στο epidotisimag.gr. Τα ενεργά προγράμματα ΟΑΕΔ για την απασχόληση ανέργων κάθε ηλικίας δημοσιεύονται στη σχετική σελίδα του Οργανισμού. Επιπλέον, το αναμενόμενο πρόγραμμα ΟΑΕΔ για νέους επαγγελματίες θα αφορά ανέργους 22 – 64 ετών που επιθυμούν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.

Η έμφαση των προγραμμάτων ΟΑΕΔ παραμένει, για τους λόγους που αναφέραμε, στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, παρουσιάζονται, όμως, ευκαιρίες επιχορήγησης ανέργων μεγαλύτερων ηλικιών για απασχόληση, κατάρτιση και επιχειρηματικότητα. Οι ευκαιρίες αυτές είναι σημαντικά λιγότερες, και δικαιολογημένα κάνουν τους ανέργους άνω των 35 να απελπίζονται και να νιώθουν περιθωριοποιημένοι ενώ βρίσκονται σε πλήρως παραγωγική ηλικία και έχουν, κατά κανόνα, αυξημένες υποχρεώσεις, σε σύγκριση με τους νεότερους.

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό στο facebook, και γράψτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια.

Ένα σχόλιο

 1. apolimeni at |

  Kαλησπέρα σας
  Με αφορμή τα παραπάνω, καταθέτω και εγώ από την δική μου πλευρά, ότι όντως δεν επιτρέπεται να γίνεται κανένας διαχωρισμός όσον αφορά τα ηλιακά περιθώρια ,τα οποία καθορίζονται από την κρίση “κάποιων” .

  Ολοι βιώνουμε την κατάσταση της ανεργίας. Γιατί να κόβονται τα φτερά μας αν επιθυμούμε να εργαστούμε και έχουμε την διάθεση και την ζωντάνια για αυτό ? Γιατί να διαφέρουμε από όλους ?

  Εχουμε ήδη δημιουργήσει υποχρεώσεις , έχουμε ευθύνη απέναντι όχι μόνο στον εαυτό μας αλλά και σε άλλους ανθρώπους που έχουμε στο περιβάλλον μας . Ισως και υπογραμμιζω ,ίσως ,ένας νεοτερος να μπορεί να περάσει με ενα αλφα ποσο ,ενας μεγαλυτερος που εχει και αλλους στην προστασια του πως μπορει να επιβιωσει αυτος και οι γυρω του? Ολοι εχουμε δικαιωμα στην εργασια . Νεοτεροι και μεγαλυτεροι . Οι νεοτεροι για να δημιουργησουν και οι μεγαλυτεροι να μπορουν να διατηρησουν ως ενα βαθμο την αξιοπρεπεια τους.

  Γιατι όλο το θεμα ειναι αυτη η ασημαντη λεξη , αξιοπρέπεια, για καποιους που βαζουν την υπογραφη τους και θετουν στο περιθωριο ολους εμας που ισως ενας χρονος δυο χρονια μεγαλυτερο του οριου ηλικιας μας βαζουν σε δευτερη μοιρα. Τα “στεγανα” αυτά υπάρχουν ακομα στην Ελλάδα. Να πηγαίνεις στον ΟΑΕΔ με ολη την ζωντανια και την καλη διαθεση πως αυτη τη μέρα θα βρεθει κάτι και να σου ανακοινωνουν οτι δεν υπαρχει για εσας τιποτα διοτι είστε εξω απο τα ορια .

  Αυτό το τιποτα, πειτε μου, όταν επιστρέφουμε ,στο χωρο οπου διαμενει ο καθενας μας, θα προσφέρει χαρά στους δικους μας ανθρώπους ? Αν μου απαντήσετε “ναι” τότε ανήκω σε αυτούς που έχουν κάνει λανθασμένες επιλογές.

  Ευχαριστώ για το χρόνο σας.