Ξένιος Θρασυβούλου: Η εργασία εξ αποστάσεως ευκολότερη και προσιτή σε όλους

Xenios ThasyvoulouΜετά από 6 μήνες απασχόλησης ως μηχανικός σε μεγάλες εταιρίες, ο Ξένιος Θρασυβούλου συνειδητοποίησε ότι είναι «αλλεργικός» στη γραφειοκρατία μεγάλων επιχειρήσεων.

Σε ηλικία 23 ετών, όντας άνεργος και χωρίς ιδιαίτερη εργασιακή εμπειρία στο βιογραφικό του, δημιούργησε μια υπηρεσία που επέτρεπε σε ιδιώτες να αναθέτουν διαφόρων ειδών εργασίες σε επίπεδο «outsourcing» σε άτομα πρόθυμα να τις κάνουν.

Η αμοιβή των freelancers υπολογιζόταν με βάση τις εκτιμώμενες ώρες εργασίας.

Μετά από 3 χρόνια, δημιουργήθηκε το PeoplePerHour.

Όντας υπεύθυνος για το όραμα και τη στρατηγική κατεύθυνση του PeoplePerHour, ο Ξένιος προσδιόρισε τρία στοιχεία που χαρακτηρίζουν έως και σήμερα την κουλτούρα και το ήθος της εταιρίας:

  1. Όραμα για το προϊόν.
  2. Επιδίωξη συνεχούς καινοτομίας.
  3. Εμμονή στην εξυπηρέτηση πελατών και χρηστών.

PeoplePerHour_Logo

Ο Ξένιος είναι απόφοιτος μεταπτυχιακού διπλώματος μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια εκπαίδευσης διοικητικών στελεχών από το Πανεπιστήμιο του Harvard.

Ο ιδρυτής και CEO του PeoplePerHour, με μέλη και projects από όλον τον κόσμο αλλά και την Ελλάδα, παρουσιάζει την επιχειρηματική του πορεία, απαντώντας σε 11 ερωτήσεις του περιοδικού ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ.

1. Για να σας γνωρίσει το κοινό μας καλύτερα, πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και για την επιχείρησή σας.

Είμαι ο ιδρυτής και CEO του PeoplePerHour, μιας πλατφόρμας (community marketplace) που συνδέει μικρές επιχειρήσεις με πάνω από 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες που επιθυμούν να προσφέρουν το ταλέντο τους εξ αποστάσεως και μέσω διαδικτύου.

Είτε λοιπόν πρόκειται για ένα μικρό project, όπως ο σχεδιασμός ενός λογοτύπου, είτε για κάποιο μεγαλύτερο, όπως η δημιουργία μιας ιστοσελίδας, το PeoplePerHour επιτρέπει σε μικρές επιχειρήσεις να κρατήσουν ευέλικτο τον πυρήνα τους, που είναι τα σταθερά μισθολογικά κόστη, και να εκπληρώσουν την εργασία που επιθυμούν άμεσα και αξιόπιστα.

Παράλληλα, επιτυγχάνουν σταδιακή μείωση του επίπεδου γραφειοκρατίας τους, που επιφέρει η παραδοσιακή μορφή απασχόλησης.

2. Πώς σας δημιουργήθηκε η ιδέα και πoια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσετε;

Ως ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης, είχα συνεχώς την ανάγκη να βρίσκω καλούς και αξιόπιστους freelancers, το οποίο ήταν αρκετά δύσκολο και χρονοβόρο.

Η προηγούμενη εταιρία μου είχε ως κύριο αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών concierge, οπότε και αρχικά ξεκινήσαμε ένα πείραμα να συνδέσουμε τον αγοραστή με τον πάροχο online.

Αυτό αμέσως «δούλεψε», και έτσι μετέτρεψα την εταιρία μου από ένα παραδοσιακό μοντέλο παροχής υπηρεσιών σε μια ηλεκτρονική αγορά.

3. Πολλοί θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους δουλειά, αντιμετωπίζουν όμως διάφορους φόβους και δυσκολίες. Ας πάμε στην περίοδο πριν κάνετε τα πρώτα επιχειρηματικά σας βήματα. Τι ήταν αυτό που σας εμπόδιζε να προχωρήσετε στο νέο εγχείρημα;

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αρχικά ο κάθε νέος επιχειρηματίας είναι να δημιουργήσει ένα καλό προϊόν, να κερδίσει τους πρώτους του πελάτες και να αναζητήσει χρηματοδότηση.

Πλέον, η διαδικασία αυτή είναι πολύ πιο εύκολη, κυρίως γιατί η αναζήτηση funding είναι πολύ πιο άμεση, αλλά και γιατί υπάρχουν εργαλεία (όπως το PeoplePerHour) που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να ξεκινήσουν ακόμα και με λίγα χρήματα.

4. Έχετε να μας διηγηθείτε κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό που τελικά αποδείχθηκε καθοριστικό για την επιτυχή πορεία της επιχείρησής σας;

Κάθε start up έχει μια πορεία με πολλές επιτυχίες αλλά ακόμα περισσότερες αποτυχίες ή εμπόδια.

Αντιμετωπίσαμε πολλά από αυτά: Όπως το να εκδιωχθούμε από τον ιδιοκτήτη του γραφείου μας επειδή δεν είχαμε χρήματα να πληρώσουμε το ενοίκιο, ή να πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους investors της εταιρίας που αρνούνταν να προχωρήσουν σε fundraising, αφήνοντάς μας με ελάχιστα περιθώρια λειτουργίας εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Κάθε ένα από αυτά τα εμπόδια ξεχωριστά, όταν ξεπεραστούν, κάνουν την εταιρία και τους ανθρώπους της ισχυρότερους και καλύτερους.

5. Η καθημερινή λειτουργία μιας επιχείρησης δεν είναι πάντα εύκολη. Ποια ήταν η πιο δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίσατε και τι κάνατε για να την ξεπεράσετε;

Το 2008, όταν, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης, έπρεπε να αναζητήσουμε funding, δεδομένου ότι είχαμε μόλις ένα μήνα διαθέσιμου κεφαλαίου στην τράπεζα.

Ακόμα και η ιδέα του να προσπαθήσουμε για αυτό φαινόταν σαν μια σκέτη τρέλα εκείνη την περίοδο, παρόλα αυτά όμως τα καταφέραμε.

6. Έχετε αποκτήσει πολύ σημαντική εμπειρία ως επιχειρηματίας. Αν ξεκινούσατε πάλι, τι θα κάνατε διαφορετικά;

Πολλά πράγματα.

Καταρχάς θα σπαταλούσα λιγότερο χρόνο στην αναζήτηση fundraising ή στο marketing και θα επικεντρωνόμουν περισσότερο στη δημιουργία ενός καλού και ανταγωνιστικού προϊόντος αλλά και στην επικοινωνία με τους χρήστες.

Θα καθυστερούσα την άντληση κεφαλαίου και θα δημιουργούσα ένα σύστημα λιγότερο πολύπλοκο αλλά περισσότερο αποτελεσματικό.

7. Τι συμβουλεύετε έναν επίδοξο επιχειρηματία, ο οποίος έχει την ιδέα και δεν ξέρει πώς να ξεκινήσει;

Να μην το βάζεις κάτω ποτέ. Αν δεν παραιτείσαι μπροστά στην κάθε δυσκολία, δεν πρόκειται να χάσεις.

8. Μπορείτε να μας πείτε από ένα έως τρία στοιχεία της προσωπικότητας που χαρακτηρίζουν έναν επιτυχημένο επιχειρηματία;

Εμμονή. Επιμονή. Θάρρος.

9. Πέρα από τη χειρόγραφη ατζέντα, που κάποιοι ακόμη έχουμε, πείτε μας ποιο είναι το βασικό εργαλείο, software, hardware ή app, που χρησιμοποιείτε καθημερινά για να κάνετε τη δουλειά σας πιο εύκολη;

  • Gmail
  • Evernote: Για να οργανώνω και να ταξινομώ της σημειώσεις μου, και να τις μοιράζομαι με την υπόλοιπη ομάδα.
  • Dropbox: Για να ανταλλάσσω αρχεία.
  • Facebook και Linkedin: Για να προωθώ την επιχείρηση μου.
  • Tumblr: Για blogging
  • Και φυσικά το PeoplePerHour: Για να έρχομαι σε επικοινωνία με freelancers και να αναθέτω projects.

10. Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο (ή blog) επιχειρηματικότητας ή προσωπικής βελτίωσης;

Ο «Αλέξης Ζορμπάς», του Νίκου Καζαντζάκη.

11. Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον της επιχείρησής σας;

Να κάνω την εργασία εξ αποστάσεως ευκολότερη και προσιτή σε όλους.

[gn_divider top=”0″]

Ο Ξένιος Θρασυβούλου μιλάει για το outsourcing (αγγλικά)

[gn_media url=”http://www.youtube.com/watch?v=6O6uWyDsKVc” width=”600″ height=”400″]